Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Jänöt loikkivat lapasiin (ohje)

En myönnä näkeväni kaikkea potentiaalisina ruutupiirroksina, mutta eräänä aamupäivänä katsoin kuopuksen sänkyyn jättämää unipupua ja näin aivan selvän jänölapasen kaavan. Piirtäminen innostuneena tuntui ihanalta, ja koneelle päätyi lopulta useampi hahmotelma hieman eri yksityiskohdin. Jänölapasiin valitsin niistä mielestäni söpöimmän ja yhdistin sen yksinkertaiseen mutta aika romanttiseen pitsiresoriin.

Malli: Jänölapaset, oma malli (PDF jutun lopussa)
Lanka: Novita 7 Veljestä (ruskeat mysteerijämiä), 72 g
Puikot: 3,0 mm ja 3,5 mm sukkapuikot

Olen itse sitä mieltä, että yleensä paksut lapaset voittavat ohuet. Seiskaveikasta neuloen Jänölapaset myös valmistuvat nopeasti. Ehkä tässä on yksi joululahjaidea?

Kuono, suu ja silmien yksityiskohdat kirjotaan jälkikäteen silmukoita jäljentämällä, eli kirjoneuleessa on koko ajan vain kaksi väriä, ja pyrin pitämään pitkien langanjuoksujen määrän kohtuudessa. Kirjoneulepeukalo saattaa tuntua haastavalta etenkin, jos tyypillisesti neuloo napakasti, koska pienessä lieriössä lyhyetkin langanjuoksut lähtevät herkästi kiristämään. Siitäkin kuitenkin selvinnee tavallisilla kirjoneulomistaidoilla, kunhan keskittyy neulomaan tarkoituksella riittävän löyhästi tai tarkistamaan kireyden joka puikon jälkeen.

Jänölapaset seikkailivat mukana Hämeenlinnassa – ja Hämeen linnassa – kun retkelle ei voinut lähteä palelluttamaan käsiään. Vähän eri maisemat taustalla kuvissa kuin yleensä.

Mallissa ja ohjeessa väripaletti on rauhallinen; halusin seurata uskollisesti unipupun väritystä. Jänön turkin värejä ei välttämättä kannata vaihtaa kovin villeiksi vaan pitäytyä valkoisessa ja harmaan ja ruskean sävyissä, ellei sitten tahdo tehdä esimerkiksi liiloja satujänöjä. Kuonoon voisi kuitenkin hyvin kokeilla vaaleanpunaista ja silmiin sinistä tai vihreää. Jos teette Jänölapasia, olisi hauska nähdä, millaisiin värityksiin päädytte.

Itse Jänökin kävi halimassa Jänölapasia.

Aloitin Jänölapaset itse vakavana tarkoituksenani paketoida ne joululahjapakettiin, ja näistä tuli minun vaatevarastooni melkein liian söpöt ja rauhallisen väriset. Toisaalta olen näihin aivan ihastunut. Saatankin ”joutua” lopulta pitämään nämä itse, koska kädet palelevat ulkona jo enkä löydä toista Sanoma-lapastani kesän jäljiltä mistään.

Kiinnostaisiko teitä polvimittaiset tai lyhytvartiset Jänösukat? Entä innostaisiko niiden testineulominen? Minulla on mielessäni Jänölapasten pariksi sopiva sukkamalli, joka olisi helppo soveltaa ainakin viiteen pohkeen paksuuteen (n. 28–42 cm) ja eri jalan kokoihin. En kuitenkaan haluaisi julkaista isompien kokojen ohjeita, jos kukaan ei testaa, että niissä on järkeä, kun minun pohkeillani niitä ei sovitella. Ilmoittaudu tässä, jos testineulominen kiinnostaa.

Ihania lapaskelejä!

Heihei Hämeen linna!

3 vastausta artikkeliin “Jänöt loikkivat lapasiin (ohje)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: